Η καλή φυσική κατάσταση είναι το πρώτο συστατικό της ευτυχίας

Joseph Pilates

Don't expect to see a CHANGE if you don't MAKE ONE!

Joseph Pilates

JOSEPH HUBERTUS PILATES

O Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε το 1880 στο Monchengladbach, μια μικρή πόλη της Γερμανίας κοντά στο Dusseldorf.  Ως παιδί ήταν ασθενικός και έπασχε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικούς  πυρετούς. Ο πατέρας του, βραβευμένος γυμναστής, και η μητέρα του που ασχολείτο με τις ολιστικές θεραπείες,  τον έσπρωξαν στην σωματική άσκηση  για να ξεπεράσει τις αδυναμίες του. Άρχισε να ασκείται τόσο με δυτικές όσο και με ανατολικές μορφές εκγύμνασης όπως yoga και πολεμικές τέχνες και εξελίχθηκε σε δεινό boxer, δύτη και skier. Στα 14 του είχε αναπτύξει ένα τόσο δυνατό και υγειές σώμα, που πόζαρε για χάρτες ανατομίας. Τοτε ξεκίνησε να πιστεύει πως ο σύγχονος τρόπος ζωής, η λανθασμένη στάση του σώματος και η ανεπαρκής αναπνοή ευθύνονται για την κακή υγεία των ανθρώπων.

Το 1912 πήγε στην Αγγλία και εργάστικε ως επαγγελματίας boxer, ακροβάτης σε τσίρκο και εκπαιδευτής αυτοάμμυνας στους ντάντακτιβ της Scotland Yard. Το 1914, και μετά το ξέσπασμα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, τον βρίσκει στο Λάνκαστερ υπό περιορισμό μαζί με άλλους Γερμανούς πολίτες. Εκεί άρχισε να διδάσκει τους συγκρατουμένους του πάλη και αυτοάμυνα. Ήταν τότε που ανέπτυξε εντατικά τις απόψεις του για το ανθρώπινο σώμα και την υγεία και ξεκίνησε να εφαρμόζει την μέθοδό του. Μία ολοκληρωμένη, ποιοτική και αποτελεσματική μέθοδο εκγύμνασης, η οποία γυμνάζει το σώμα χωρίς να αφήνει το πνέυμα αδρανές. Δούλεψε σαν νοσοκόμος προσπαθώντας να βοηθήσει τους κρατουμένους να διατηρήσουν την καλή τους φυσική κατάσταση και να επιβιώσουν των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης. Λέγεται πως όσοι ακολούθησαν το πρόγραμμά του, επέζησαν της μεγάλης πανδημίας του 1918.

Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Γερμανία και εκπαίδευσε την Στρατιωτική Αστυνομία του Αμβούργου.  Την ίδια εποχή άρχισε να δουλεύει με προσωπικούς του πελάτες και ήρθε σε επαφή με μεγάλους κινησιολόγους και χορευτές της εποχής όπως ο Rudolf von Laban και η Mary Wigman.

To 1925 όταν του πρότειναν να εκπαιδεύει τον Νέο Γερμανικό Στρατό και επειδή διαφωνούσε με την πολιτική της πατρίδας του, αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του γνώρισε την γυναίκα του Clara που ήταν παιδαγωγός και μαζί το 1926 άνοιξαν το πρώτο studio στη Νέα Υόρκη στην 8η Λεωφόρο, όπου δίδασκαν τη μέθοδό του.

Στο κτίριο που στεγάστηκε το studio του, υπήρχαν αρκετές σχολές χορού και αίθουσες για πρόβες  παραστάσεων κι έτσι γνωρίστηκε με τον διάσημο χορογράφο George Balanchine. Από το 1939 ως το 1951 ο Joe και η Clara κάθε καλοκαίρι πήγαιναν στο Jacob’s Pillow, ένα πολύ γνωστό κέντρο χορού, όπου γνωρίστηκε και άρχισε να δουλεύει με διάσημους χορευτές όπως η Martha Graham, o Ted Shawn, Ruth St. Denis και άλλους.  Μέσα από αυτές τις συνεργασίες και τις επιρροές από τον κλασσικό και σύγχρονο χορό, η μέθοδος του Pilates τελειοποιήθηκε και απέκτησε πολλούς υποστηρικτές από τον χώρο του θεάματος.

Το 1966 μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο που στεγαζόταν το studio και προσπαθώντας να περισώσει ότι μπορούσε, τραυματίστηκε σοβαρά. Λέγεται ότι αυτό ήταν και η αρχή του τέλους που τον οδήγησε στο θάνατό του το 1967 σε ηλικία 87 ετών. Μετά τον θάνατό του, το studio ανέλαβε η γυναίκα του Clara που πέθανε 10 χρόνια αργότερα το 1977. Στη διάρκεια της ζωής του δίδαξε πολλούς μαθητές που αργότερα συνέχισαν να εφαρμόζουν την μέθοδό του και είναι γνωστοί ως οι «Παλιότεροι». Μεταξύ αυτών η Romana Kryzanowska, Carola Trier, Kathy Grant, Bob Seed, Ron Fletcher και άλλοι.

Η μέθοδός του, την οποία αρχικά ο ίδιος ονόμαζε “Contrology” (Control=έλγχος & λογία), χρησιμοποιεί την συγκέντρωση για τον απόλυτο έλεγχο των μυών του σώματος, επικεντρώνεται στην σωστή αναπνοή, την στήριξη και ευθυγραμμιση της σπονδιλικής στήλης και στην ισορροπία του σώματος, και ενισχύει τον κορμό με αφετηρία τους βαθύτερους κοιλιακούς μύες.

Το όνειρό του ήταν, η μέθοδός του να διδάσκεται σε κάθε γειτονια και σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα!